Klassifikation

Pärlor kan liksom diamanter indelas i olika klassifikationer. Marc´Harit (en av våra leverantörer) arbetar utifrån ett klassifikationssystem, som gör det lättare för både köpare och säljare att bestämma kvalitet och därmed värdet av pärlan. Då det finns olika typer av pärlor, är klassificeringen inte alltid den samma i alla länder. De olika graderingsfaktorerna är dock desamma, nämligen Form och Kvalitét, som bedöms utifrån Glans, Ytrenhet  samt Storlek och Färg. För odlade Tahitipärlor gäller ett officiellt graderings system, det så kallade A, B, C, D systemet. I vissa länder används systemet AAA, AA, A. Odlade Tahitipärlor är sedan 2001 underlagt en kvalitétskontroll, så att alla pärlor från Tahiti har en minimum kvalitét och ett minimum lager av pärlemor. Detta garanterar varje pärlas kvalitét, men det ger också ett visst begränsat skydd till pärlodlingen.